Сортове вино – Портвайн и Шери

Сега ще разгледаме сортове вино Портвайн и Шери

Портвейн

Името на виното идва от името на град Порто в Португалия на брега на Атлантическия океан. Началото на производството на вино датира от 18 век. В Русия вина от типа на пристанището започват да се произвеждат в Крим през 1890 г. Съдържанието на алкохол в различни пристанища е 17–20 об.%, А съдържанието на захар е 6–14%.

Произвеждат се бели и червени вина от този сорт. Най-доброто грозде за приготвяне на бял порт е Албило, Порто, Малвазия, Педро Кримски; за червено – Каберне Совиньон, Матрак, Саперави.

Най-добрите вина се получават чрез смесване на няколко сорта грозде. При производството на реколта портвейни става следното – загряване на винени материали в бъчви на слънчеви платформи за два до три летни сезона или в топлинни камери – 5-100 дни при температура 45-50 ° С, последвано от 12-18 месеца. Местата с най-добрите реколти са: Бяло пристанище Сурож, Бяло пристанище Южно крайбрежие, Червено пристанище Крим, Червено пристанище Ливадия, Червено пристанище Масандра.

Шери

Виното получава името си от испанския град Херес де ла Фронтера, разположен в южната част на Андалусия. В продължение на много векове Испания е единствената страна, произвеждаща шери.

Шери забележимо се отличава със своите свойства от редица други напитки, дори от неопитен потребител. Нито едно от силните вина няма толкова много аромати. Британците високо ценят шери и го смятат за „краля“ на аперитивите. Шери е едно от най-трайните вина, които запазват характеристиките на свойствата си повече от сто години.

Специфичността на букета и вкуса на шери се определя от активността на шери дрождите, която се развива на повърхността на виното в непълни бъчви.

Испанските винопроизводители внимателно съхраняват “тайната” на шерито. Едва в началото на 20 век шерито започва да се приготвя също и в Австралия, САЩ и Русия, където учените A.M. Фролов-Багреев (1908), М.А. Ховренко (1913), а след това М.А. Герасимов (1929 г.) успява да установи истинската същност на тази мая и също така обясни тайната на действието.

В момента тези сортове вино се приготвят в Армения, Молдова, Крим и други региони. Кримският силен шери е затопляща, силно вълнуваща напитка. Няколко глътки от тази златна напитка са достатъчни за човек, чието тяло се е преохладило, за да почувства приятната топлина, която се разлива по цялото му тяло, а в случай на умора усеща прилив на сила и енергия.