Работа с огнеупорни бои и техните предимства

Работа с огнеупорни бои и характеристиките им

Доколко добре е легнало покритието на огнезащитната боя може да се определи визуално: не трябва да има гънки, кратери, мехурчета, чипове, пукнатини или празнини. За измерване на дебелината професионалистите използват специални зъбни линийки: те се прилагат към три различни точки на повърхността на разстояние метър една от друга. Ако индикаторите съвпадат,  може да продължи цялата работа с огнеупорни бои.

Не забравяйте да наблюдавате колко добре изсъхва всеки слой огнезащитна боя. 

Приложение

Преди да приложите втория и следващите слоеве, трябва да се уверите, че при контакт с оцветената повърхност, не остават следи и лепила. Трябва също да се отбележи, че при използване на пистолет за забавяне на горенето огнезащитната боя изсъхва много по-бързо. Това не е така при нанасяне с валяк или четка. Ако слоят е нанесен правилно, след няколко часа можете да повторите процедурата за оцветяване.

След завършване на работата всички използвани инструменти трябва да се измият с повърхностноактивна вода или разтворител. По-добре е да направите това веднага след използване на боята. В противен случай след известно време ще бъде почти невъзможно да се премахнат остатъците от оцветителя. Огнезащитната боя несъмнено е един от най-важните дарове на науката за човечеството. С нейна помощ можете не само да защитите дома си от разрушителните ефекти на неконтролируеми елементи, но и да сведете до минимум човешките загуби.

Наред с други неща, огнеупорната основа ще помогне да се направи висококачествено и красиво покритие на закрито. Следователно в известен смисъл всяка работа с огнеупорни бои не е въпрос на предпочитание, а пряка необходимост за осигуряване на безопасността на живота.

Състав и характеристики на огнезащитните бои

Може да изглежда, че работа с огнезащитни бои е най-малко надеждна в сравнение с други съществуващи методи за защита. Защо точно те работят както трябва? На първо място, трябва да се отбележи, че такива огнезащитни бои са предназначени за боядисване на повърхности. Вклчително и предпазването им от въздействието на огъня. Тоест, дори ако възникне пожар, пламъкът няма да може да се разпространи по-нататък във всички останали зони или къщата.