Недостатъците на велотренажора

Вижте недостатъците на велотренажора:

  1. По време на тренировка, мускулите на горната част на раменния пояс (ръце, рамене, шия, гръден кош) практически не участват в упражненията, което означава, че един велоергометър или велотренажор за пропорционалното развитие на фигурата не е достатъчен дараздвижи и тренира цялото тяло;
  2. При вертикалните модели потребителите получават засилено и повишено натоварване на коленете, което от своя страна се отразява негативно на състоянието на ставите;
  3. Часовете за тренировка могат да са доста монотонни, което може да намали мотивацията и стимула, а понякога дори да обезкуражи желанието да работите върху себе си.

Изборът на велотренажора ли е по-добър или на елипсоида

  • Велотренажерите имат компактни размери, така че са незаменими в къщите и апартаментите с малка площ.
  • По отношение на цената те сериозно превъзхождат елипсоидите, поради липсата на сложни части. Изключение правят велосаегометрите с измерена промяна на натоварването.
  • Тренировките с велотренажор протичат без особено много концентрация. Завъртате  педалите и в същото време можете свободно да четете книга или да гледате телевизия, докато ходенето по елиптична траектория изисква голяма доза внимание и концентрация.
  • По време на тренировките върху велотренажора вероятността да се раните е минимална. Което не може да се каже за елипсоида: падането от него е много по-лесно, отколкото от велосипедната седалка.
  • Друга добра причина е възможността да се практикува интервално натоварване, което е почти недостъпно за елипсоида.

За да разберем какво е по-добре да изберете – велотренажорът или елиптичният треньор, смятаме да разгледаме нещата по отблизо

  1. Елипсоидът напълно е в състояние да замени бягаща пътека, екипировка за гребане и ски, велосипед. Той се различава от другите устройства по това, че краката се движат по елипсоидален път.
  2. Педалите се въртят по елиптична траектория, която наподобява ски. Трениращото устройство, както и велосипедът, включва мускулите на краката, бедрата, задните частина тялото. Благодарение на ръкохватките, начинаещият в тренировките или напредналият трениращ в същото време работи върху ръцете, раменете, гърба, гърдите, което е по-ефективно и му помага за увеличаване на издръжливостта на тялото.