Кое ме мотивира да запиша курс по немски? Моята лична история

Когато за първи път реших да уча немски език, бях на 10 години. Пред мен стоеше изборът да уча така нашумялият напоследък английски. Вариант беше да продължа и обучението си по руски, което вече траеше 2 години.

Все още нямаше много частни школи и разчитахме на курсовете по немски в училище.

Избор от малък

Родителите ми ме насърчаваха да уча английски. Но аз така или иначе обмислях да го уча на по-късен етап и тогава се спрях на курсовете по немски. Макар и малък, може би подсъзнателно съм усещал, че немският е труден език и че ще трябва да се започва от рано. Сега ясно осъзнавам защо е така. Все още помня фрази и изрази от този период.

Дори при по-късните години на обучение, нямам такива ярки спомени.

Избор да продължа в Езикова гимназия

Изпитите в езиковите гимназии бяха на високо ниво и всеки се бореше за място в английска паралелка. Този път и аз реших да заложа на английския. Приеха ме, но в мен започна да расте огромно съмнение. Все пак изоставях езика, на който бях полагал основи 4 години. И така в последния момент реших, че отново ще заложа на курсове по немски и в езиковата гимназия. Английският следваше немския като втори език.

Изборът на работещия АЗ

Когато реших да започна работа нещата си дойдоха на мястото. Работодателите в България търсеха служители с два работни език – перфектен английски и немски. Преминах опреснителен курс по немски за сертификатни нива и добавих още един документ към кандидатурата ми. Тъй като английският ми изоставаше, реших да запиша и допълнителен курс по английски. Посещавах курсовете по немски и английски вечер, а през деня работех. Така за две години успях да вдигна нивото си и по двата езика.

Вече имам прекрасна работа, която обичам. Работодателите ми осигуриха безплатен курс по италиански език. На всеки, който обича чуждите езици мога да кажа: не се колебайте! Записвайте курсове по немски, английски, френски или който език си изберете.

Освен удоволствие в бъдеще това няма как да не ви донесе и радост в кариерата.